понедељак, 24. август 2015.

Svi putevi vode u Rim


 Grad na sedam brezuljaka, Prestonica sveta, Grad ljubavi, Vecni Grad, Apostolski prag... samo su neki od imena za velelepnu prestonicu Italije. Jos su stari Latini izrekli sentence- Omnes viae Romam ducunt sto znaci svi putevi vode u Rim.Da li je tako? U ovom postu pokusacu da Vam napisem vise o glavom gradu regije Lacij,pa uzivajte !

 Rim sam posetila u avgustu ove godine po temperaturi od nekih 43 stepena u hladu.Verujte mi posle 18 sati voznje autobusom idalje sam bila spremna da setam glavnim delom Rima kako bih sve videla.
Nazalost,Rim mi se nije toliko dopao kao sto sam ocekivala da li zbog vrucine,umora ili neceg treceg niko ne zna.Bez obzira na to ispricacu Vam kako sam provela dan u ovom gradu.

 U Rim smo stigli u jutarnjim casovima negde oko 10sati,a sa obilaskom smo krenuli oko 11.Sa vodicem smo se zaputili peske od Koloseuma preko Foruma Romanuma,Plaze Venecije,soping ulice  Via del Corso pa sve do Spanskih stepenica I za kraj Panteona. O svim znamenitostima Rima ne vredi govoriti zato sto je svaka posebna za sebe I na svoj nacin plani vasu paznju sto cete vec videti na slikama.

 Nakon posete Panteonu nasa cela grupa sela je u prijatni restorancic po imenu La Scaletta nedaleko od  Panteona.Posto (verovali ili ne ) nisam ljubitelj pice I paste narucila sam lignje I kola-kolu. Posle duzeg cekanja stigao je I moj rucak I mogu slobodno reci da sam se razocarala. Na mom tanjuru bile su samo lignje bez I jednog priloga. Moj savet vam je da uoliko planirate da jedete u Rimu bolje zaobidjete restorane I uzmete picu ili nesto slicno na standovima ili da se dobro raspitate oko restorana.Lignje su kostale 15e sa koka-kolom od 2,8e I servisom odnosno uslugom od 2e.

                                                                                                                     hram   Panteon

 Inace treba da znate da se u svim restoranima u Italiiji naplacuje servizzo iliti servis koji se krece od 1-3e po osobi.Servis ste u obavezi da platite , ali ukoliko zelite to da izbegnete moj savet vam je da uzmete hranu za poneti I tako nema servisa za vas.

 Nakon rucka setnju smo nastavili do Piazze Navone prelepog barkoknog trga kojeg je dizajnirao Bernini.Nakon Piazze Navone peske smo se zaputili  ka Vatikanu.Uzivala sam u setnji preko Rimskih mostova I velelepnog zamka Sent Angelo.Stigavsi u Vatikan zaprepastila sam se njegovom velicinom.Hiljade turista,prekrasne fontane I mnogo toga karakterise ovu grad-drzavu.

 Po zavrsetku obilaska Vatikana krenuli smo metrom nazad do Sanskih stepenica I Spanskog trga.Nakon 15-tak minuta voznje izasli smo iz metroa.Kako bih se malo rashladila uzela sam sladoled u Cucina& Vista restoranu.Kada mi je devojka naplatila 6e za dve lopate malo sam se zaprepastila kasnije setila da je Rim jedan od skupljih gradova Evrope.

 Posle divnog sladoleda otisli smo u Mc Donalds restoran u neposrednoj blizini Spanskog trga kako bi utolili glad I napunili baterije za dalji put Rim-Sicilija.

 Sto se tice mog utiska o Rimu,najvece razocarenje bilo mi je sto se Fontana di Trevi (kojoj sam se jako radovala) popravljala.Verujem da I zbog vrucine koja je vladala nisam bila odusevljena Rimom ali I to sto sam ovaj grad posetila na svega jedan dan naravno nije bilo dovoljno da vidim sve sto sam zelela I steknem pravi utisak.Sigurna sam da cu Rim posetiti ponovo,a do tada nadam se da vam se dopao ovaj post I evo nekih slika iz Vecnog grada.




 Koloseum












 
J


                         Ostatci Foruma Romanuma


Fontana(Piazza Navona)






                                       Sladoled iz Cucina & Vista poslasticarnice

Do sledeceg posta,
A













 

5 коментара: